
דברי היו"ר
פרופ' אפרים צדקה

רובה של יהדות בבל עלה ארצה במבצע ההרואי "עזרא ונחמיה" בשנים 1950 - 1951. מסכת קליטתם של בני הקהילה מעוררת התפעלות. הם הגיעו לרמות הגבוהות ביותר באקדמיה, במדע, באמנות, בתרבות ובספורט, בכלכלה ובחברה, בפוליטיקה, בצה"ל ובמערכת הביטחון, בעסקי ציבור ובפילנתרופיה. גם אלה שנמלטו מעיראק לארצות אירופה, לארצות-הברית, לקנדה ולמדינות אחרות הגיעו להישגים מרשימים ותרמו למדינות בהן השתקעו.
"מרכז מורשת יהדות בבל" באור-יהודה נוסד כדי להנציח את מורשת הגולה שאינה קיימת עוד. זהו המרכז הגדול בעולם לתיעוד, למחקר, לאיסוף ולשימור אוצרות רוח ואמנות שיצרה יהדות בבל. "המרכז" לא נועד לייצג את יהדות עיראק בלבד ולקדם את ענייניה, נהפוך הוא: "המרכז" מתעד ומנציח בשביל הדורות הבאים את סיפור המורשת הענפה של העתיקה בקהילות ישראל, מורשת מפוארת שהפכה לנחלת כלל עם ישראל. זוהי זכות הקיום הייחודית של "מרכז מורשת יהדות בבל".
"המרכז" מושך אליו אלפי מבקרים מדי שנה, המתוודעים לתולדותיה ולתרבותה של יהדות בבל ונחשפים לאוצרותיה הייחודיים. כל שנה אנו מרחיבים את המוזאון ופותחים תצוגות חדשות בעזרת תרומות מידידי ושוחרי המוזאון בארץ ובעולם. עשייה רבה עוד לפנינו. חדר הכספות הגדול שבמרכז מכיל פריטי מורשת והיסטוריה רבי-ערך הממתינים להתרחבות המוזאון, כדי שאפשר יהיה לשלבם בתצוגות חדשות.
בין העולים ב"מבצע עזרא ונחמיה" היו גם הוריי שעלו עם אחי הבכור ועימי, ילד שעדיין לא מלאו לא חמש שנים. המשפחה עשתה צעדיה הראשונים בארץ במעברת כפר חסידים שליד חיפה, ושם גם התחלתי ללמוד בכיתה א'. כבוד רב וזכות גדולה נפלו בחלקי כאשר הוצע לי לכהן כיו"ר הוועד המנהל של המרכז. אני יכול להבטיח לכם כי חבריי לוועד המנהל ואני, העושים עבודתנו בהתנדבות, נעשה כמיטב יכולתנו כדי לשמר ולפתח את "המרכז" למען הדור שלנו ולמען הדורות הבאים של עם ישראל, בארץ ובכל רחבי העולם.
בברכה,
פרופ' אפרים צדקה, יו"ר